PIŁA - Twoje miasto

Garnki do gastronomii – gdzie kupić?

Garnki gastronomiczne – jakie wybrać?

Biznes gastronomiczny najczęściej łączy się z niemałymi wydatkami już na starcie. Jest to spowodowane m.in. koniecznością nabycia sprzętu gastronomicznego, włączając naturalnie garnki. Te w ofercie rynkowej są niezwykle różne. Pożądane byłoby w związku z tym znać parę zasad, jakimi należy się przewodzić w trakcie zakupu garnków.

Pojemność garnków

Głównym istotnym składnikiem jest naturalnie kubatura garnków. Zasadnicze względem kubatury garnków jest także to do jakiego lokalu mają być one nabyte. Czyli jest to duża firma gastronomiczna z dużym ruchem. Do mniejszych lokali nabyć wystarczy garnki gastronomiczne o pojemności do 30 litrów. Oczywiście kompletnie inaczej jest w przypadku dużych restauracji, w których gotuje się nadzwyczaj sporo. W tym przypadku może zaistnieć konieczność zakupu garnków także 100 litrowych.

Materiał wykonania

garnki do gastronomiiNastępny znaczący element podczas zakupu garnków to materiał, z jakiego są wykonane. Jasne jest, że garnki dla gastronomii zdecydowanie powinny być wysokiej jakości. W związku z tym należałoby zainwestować w garnki stworzone z dobrej jakości stali chromowano-niklowej. Tego rodzaju garnki używać można przez długie lata. Poza tym warto, żeby garnki posiadały grube ścianki i również wielowarstwowe dno. Dzięki temu będą one wytrzymałe.

Przewodzenie ciepła

garnki do gastronomiiNabywając garnki do gastronomii nie można zapomnieć również o takim składniku jak przewodzenie temperatury. Dlatego niezwykle dobrym wyborem będą garnki z dnem kapsułowym. Doskonale przewodzą one ciepło. Co istotne tego typu garnki są również nadzwyczaj oszczędne, przez co umożliwiają na zminimalizowanie rachunków za energię.

Bezpieczeństwo

W kuchni musi być bezpiecznie. Dotyczy to także wyposażenia którego się używa. W tym oczywiście garnków. Perfekcyjnym rozwiązaniem będą w takim razie garnki posiadające nienagrzewające się uchwyty. Istotny jest także rodzaj zamontowania uchwytów. Wszystko po to, aby można je swobodnie przenosić w kuchni.

Czyszczenie i mycie

Na zakończenie należałoby jeszcze wspomnieć o czyszczeniu garnków. Bez wątpienia wybrać trzeba te, które wykonane są z materiału zezwalającego na proste sprzątanie. Najlepiej, żeby można je było czyścić w zmywarkach.

Zobacz także: garnki do gastronomii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *